توجه ویژه حضرت آقا به حوزه سایبر در برنامه ششم توسعه
بسم الله الرحمن الرحیم
سال هاست که دیدبان بصیر انقلاب حضرت امام خامنه ای مدظله العالی با رهنمون های روشن خود بدنه انقلاب و کشور را از آماج حملات فرهنگی ، نظامی ، امنیتی و سیاسی حفظ کردند و همواره با نگاه تیزبین تحرکات دشمن را به ما یادآور شده اند که گاها با کم توجهی مسئولان همراه بوده تا آنجا که عده ای زبان به سخره دراز نمودند و این تیزبینی بصیرانه را توهم خواندند ! که متاسفانه زمانی به خود آمدند که شاید دیگر دیر شده بود ؛ چه زیبا حضرت امیرالمونین علی علیه السلام فرمودند :
مَن نامَ عَن نُصرَهِ وَلِیِّه انتَبَهَ بِوَطأَهِ عَدُوِّهِ
هرکس از یارى رسانى به ولیش غفلت ورزد ، با گام هاى دشمنش ، هشیار مى گردد 1غرر الحکم : ۸۶۷۳
جنگ نرم که رهبر از سال ها پیش با هوشیاری در مقابله با آن اصرار داشتند و بیشتر با کم لطفی مسئولان همراه بوده ، تا آنجا که حضرت آقا آن را شبیخون فرهنگی نامیدند و شبیخون محقق نمی شود مگر در غفلت ! و متاسفانه مسئولان در بدو ورود با نگاه کاملا تکنیکال به فضای مجازی و با مدیریت و نگاه فنی به این فضا در خواب غفلت فرو رفتند و این تراژدی اغوا در سطح گسترده را ندیدند ، این در حالی است که دشمن به این فضا نگاه نظامی دارد و قالبا در اسناد و برنامه ریزی ها با نام « میدان نبرد سایبر »2cyber battlespace یاد می کند . نتیجه این عدم توجه به حوزه سایبر و هشدار های رهبری در سال ها قبل اینیست که امروز می بینیم و تازه عده ای دغدغه مند را به تکاپو واداشت . امروز اگر بخواهیم حرکتی جهادی برای مقابله جنگ نرم در حوزه سایبر بکنیم شاید نیاز به سال ها فعالیت مصرانه داشته باشد که اگر همان موقع گوش مسئولان به هشدار آقا می بود چنین نمی شد .
کمتر از یک ماه پیش رهبر انقلاب امام خامنه ای مدظله العالی سیاست های کلی برنامه ششم توسعه را به رییس جمهور ابلاغ کردند . 3متن کامل این سیاستهای کلی بر پایهی محورهای سهگانهی «اقتصاد مقاومتی»، «پیشتازی در عرصهی علم و فناوری» و «تعالی و مقاومسازی فرهنگی» و با درنظرگرفتن واقعیتهای موجود در صحنهی داخلی و خارجی تنظیم شده است تا با تحقق اهداف برنامهی ششم، به ارائهی الگوی برآمده از تفکر اسلامی در زمینهی پیشرفت که بهکلّی مستقل از نظام سرمایهداری جهانی است، کمک کند.
در این برنامه توسعه که درواقع برنامه آینده نظام است رهبر در ۸۰ بند اهم و رئوس برنامه های توسعه را ابلاغ نموده اند که توجه به آن ها ، نگاه و منویات رهبر انقلاب را مشخص می کند .
ایشان در این برنامه چندین بار به ضرورت های ورود به فضای مجازیاشاره می کنند و قوا را مکلف به انجام تدابیری می کنند که این خود نشان از اهمیت ویژه فعالیت در این حوزه را می دهد ، همانطور که قبلا فرموده بود : « فضای مجازی به اندازه انقلاب اسلامی اهمیت دارد »
در بخش دوم این برنامه در ذیل برنامه های « امور فناوری اطلاعات و ارتباطات » مرقوم می فرمایند که :
۳۲- کسب جایگاه برتر منطقه در توسعهی دولت الکترونیک در بستر شبکهی ملی اطلاعات.
۳۳- توسعهی محتوا در فضای مجازی بر اساس نقشهی مهندسی فرهنگی کشور تا حداقل پنج برابر وضعیت کنونی و بومیسازی شبکههای اجتماعی.
۳۴- ایجاد، تکمیل و توسعهی شبکه ملی اطلاعات و تأمین امنیت آن، تسلط بر دروازههای ورودی و خروجی فضای مجازی و پالایش هوشمند آن و ساماندهی، احراز هویت و تحول در شاخص ترافیکی شبکه بهطوریکه ۵۰ درصد آن داخلی باشد.
۳۵- بهرهگیری از موقعیت ممتاز کشور با هدف تبدیل ایران به مرکز تبادلات پستی و ترافیکی ارتباطات و اطلاعات منطقه و گسترش حضور در بازارهای بینالمللی.
۳۶- حضور مؤثر و هدفمند در تعاملات بینالمللی فضای مجازی.
۳۷- افزایش سهم سرمایهگذاری زیرساختی در حوزهی فناوری اطلاعات و ارتباطات تا رسیدن به سطح کشورهای برتر منطقه.
از مجموع هشت راس اصلی برنامه ششم توسعه ، آقا دومین بند اصلی را به فناوری اطلاعات و ارتباطات اختصاص می دهند که در این بخش از برنامه بغیر از یک مورد از این هفت مورد به شیوه فعالیت در حوزه سایبر می پردازند که از نام آن هم انتظار می رفت .
به نگاهی سطحی به بند ۳۳ مشخص می شود که حضرت آقا این فعالیت های فرهنگی امروز را در اینترنت ناکافی می دانند و خواسته ایشان تقویت وضعیت کنونی تا پنج برابر است که محقق نمی شود مگر با کار جهادی .
مابقی بند های این بخش اشاره به مباحث فنی تر دارد که هرکدام خود مقاله جداگانه می طلبد و در این اندک نمی گنجد که این نشان از اشراف و توجه ویژه ایشان دارد .
ایشان در ادامه در ذیل برنامه های دفاعی و امنیتی باز هم به توجه به زیرساخت های فضای سایبر اشاره می کنند :
۳-۵۳- افزایش ظرفیتهای قدرت نرم و دفاع سایبری و تأمین پدافند و امنیت سایبری برای زیرساختهای کشور در چارچوب سیاستهای کلی مصوب.
که این نشان از نگاه دفاعی و امنیتی رهبری علاوه بر دید علمی و فرهنگی به این حوزه است که بطور کلی این تفکر که « فضای مجازی دستاوردی علمی است و گردانندگان آن نیز نهادهایی فنی هستند » و غرب سعی در القای آن را دارد منسوخ می کند و این ناسخ نگاه تکنیکال به فضای سایبر است . لازم به یادآوری است که این بند محقق نمی شود مگر با عزم دولت چرا که تمام زیرساخت های سایبری کشور برابر قانون زیر نظر دولت و سازمان های تابعه هستند .
حضرت آقا در سرفصل « امور فرهنگی » جمله بسیار مهمی و قابل توجهی را می فرمایند :
۷۲- حضور مؤثر نهادهای فرهنگی دولتی و مردمی در فضای مجازی بهمنظور توسعه و ترویج فرهنگ، مفاهیم و هویت اسلامی – ایرانی و مقابله با تهدیدات.
بنظر نگارنده ، این فصل الخطاب و دستوری مستقیم برای همه نهاد های فرهنگی بویژه بسیج و مساجد ( که جبهه مردمی فرهنگ انقلاب هستند ) که لازم می دارند که در این حوزه ورود کنند . لازم است همه نهاد ها و مجموعه های فرهنگی با عزمی جهادی بصورت جدی وارد این صحنه شویم که ان شاء الله آن فرمایشی که رهبر انقلاب به جد امر کرده اند تحقق پیدا کند و این محقق نمی شود مگر با بسیج همگانی نیروهای فعال انقلاب در فضای مجازی . برای تحقق جبهه فرهنگی و پیش برد اهداف رهبری لازم است که فعالیت ها در این حوزه بصورت سازمان یافته انجام شود که این قطرات جداگانه به هم پیوسته و دریایی مواج را تشکیل دهند .
با توجه به انتظار رهبری برای توسعه پنج برابری محتوای موجود این مهم فعالیت ویژه کمی و کیفی را می طلبد . لذاست که روی سخن این منویات هم با فعالان و افسران این حوزه است که توان کمی و کیفی خود را توسعه دهند و هم با کسانی که هنوز حضور ندارند که باید با این تکلیف رهبری حتما بطور ویژه اقدام به فعالیت کنند .
ان شاءالله که در این راه ثابت قدم باشیم
پی نوشت
1. | ↑ | غرر الحکم : ۸۶۷۳ |
2. | ↑ | cyber battlespace |
3. | ↑ | متن کامل |
سلام علیکم
احسنت آقای اسدی، تحلیل خوبی بود.
ان شاالله که همه بتونیم وارد این کار بشیم و حرف اماممون زمین نمونه.
ومن الله توفیق.